16. september 2010

Lang lukkertid

Idag har vi lært om blender, lukker og ISO. Særlig lukker, og hva den er til og hva den gjør. De fleste speilrefleks-kameraer kan stilles inn på et firetusendels sekund. Når kameraet er satt på 4000, betyr det at blenderen går så fort at det som er foran linsen fryses momentant. I gjengjeld kan bildet bli svært mørkt, da kameraet ikke rekker å få særlig mye lys inn. Ved bruk av lang lukkertid, får man med bevegelsen på motivet, og mye lys inn i kameraet. Slike bilder blir best dersom de er tatt i en mørkere atmosfære.

Vi fikk prøve å ta noen bilder hvor vi testet ut vår nye kunnskap, men ved lån av et ukjent kamera og et heller slakt stativ, ble bildene veldig dårlige, ihovedsak svarte eller hvite. Derfor har jeg ingen tøffe bilder å vise frem, men jeg vil vise til noen bilder jeg fant på foto.no:

Her og her er eksempler på bilder tatt med lang lukkertid.
Her og her er bilder tatt med kort lukker.

Foto.no er ei fantastisk nettside. Her kan fotografer og "fotografer" registrere seg gratis og legge ut bilder de selv har tatt. Disse bildene ligger åpent for alle og enhver, og medlemmer av foto.no har kommentere. Slik blir det til et læringssted for både proffe og amatører som er glade i å ta bilder, for du får kommentarer på det du gjør, om det er bra eller dårlig, og om noe kunne vært bedre. Du kan dessuten søke på fotografer dersom det er noen du er særlig interessert i, og du kan også søke på stikkord ved bildene, f.eks "båt", "snø" osv. Anbefales ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar